Rusini Grada Zagreba

U svijetu živi oko milijun i pol, u Hrvatskoj oko dvije i pol tisuće, a u Zagrebu oko 140 Rusina. Iako smo malena zajednica, uspijevamo očuvati našu kulturu, običaje i jezik kroz razne programe koje organizira Predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Predstavnik djeluje pod Uredom za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba i surađuje s Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i Savezom Rusina Republike Hrvatske.  Po prvi put je za Predstavnika izabran mr.sc. Irinej Mudri koji je tu dužnost obnašao od 2007. do 2019. kad ga je naslijedio Mihajlo Timko. Predstavnik
tradicionalno organizira svečani Rusinski bal (Dan Predstavnika), Dan Rusina, izložbe, predstave, književne večeri, izlete i razne druge programe. Nažalost, okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa spriječile su nas da 2020. godine izvedemo doneseni Program, ali u planu imamo osnivanje rusinskog zbora, tečaj rusinskog jezika za odrasle, posjete drugim zajednicama Rusina te ostale aktivnosti, ukoliko okolnosti dopuste.

Možete nas pratiti na www.rusini-zg.hr i na Facebooku „Rusini Grada Zagreba“: https://www.facebook.com/rusinizg

Mihajlo Timko
Predstavnik Rusina Grada Zagreba
Blanka Pejić
Tajnica Rusina Grada Zagreba